Skip links

Vloer onderhouden: zo geniet u het langste van uw vloer

We weten allemaal dat een houten vloer een handleiding heeft wat betreft het onderhouden. Maar hoe zit het met andere vloersoorten? Hado Textiel zet het op een rij.

Een vloer onderhouden: hier moet u op letten

Een nieuwe vloer is een hele investering. U wilt zo lang mogelijk van uw vloer kunnen genieten. Goed onderhoud speelt daar een belangrijk onderdeel bij. Waar u allemaal op moet letten bij het onderhouden van een vloer? Dat heeft allemaal te maken met het materiaal van de vloer. Elk materiaal heeft namelijk een andere behandeling nodig.

De verschillende soorten bij het onderhouden van een vloer:

• Hout

Hout is een natuurproduct. En dat betekent dat het leeft en bijvoorbeeld kan uitdrogen. U wilt zo lang mogelijk van uw houten vloer genieten, daar is af en toe onderhoud met bepaalde producten voor nodig. Een plens water over de vloer gooien voor de schoonmaak is sowieso een no-go: u kunt dan te maken krijgen met vlekken en schimmel. Werk de houten vloer sowieso af met een harde laklaag of olie (bij het leggen), om te zorgen dat hij nog langer meegaat. Verder zijn er ook speciale middelen voor het dweilen van een houten vloer of onderhoudswas voor slijtageplekken. Het wordt niet aangeraden schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger te gebruiken: daardoor kunnen er juist vlekken of beschadigingen optreden.

• Marmoleum

Het onderhouden van een marmoleum vloer is een stuk makkelijker, aangezien het geen levend materiaal is. Het onderhoud is daarmee niet intensief. Door regelmatig te vegen zorgt u dat de vloer er weer fris uitziet. Af en toe dweilen zorgt voor een nog mooiere glans. Gebruik daarbij een mild schoonmaakmiddel dat de vloer niet beschadigt. Als er gemorst is, veegt u dit makkelijk weg met een vochtige doek. Doe dat wel gelijk, anders kan het gemorste vocht in de vloer trekken met vlekken als gevolg.

• PVC

Aangezien een PVC vloer een gladde toplaag heeft, is vuil makkelijk op te zuigen met een stofzuiger. Bovendien is het materiaal slijtvast, sterk en waterbestendig. De stofzuiger is bij deze vloer wel uw grootste vriend. Wanneer er bijvoorbeeld zand op de vloer blijft liggen kan dit gaan schuren, met als gevolg doffe plekken. Gebruik verder bij het dweilen niet te veel PVC-zeep, er is maar een klein beetje nodig. Anders blijven er resten achter op de vloer, met vlekken en strepen als gevolg.

• Vinyl

Een vinyl-vloer houdt geen vuil of stof vast, en is daarmee gemakkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger haalt u het grove vuil weg, en de dweil zet u in om vlekken te verwijderen.

Een dweil neemt van alles op als u hem gebruikt. Spoel de dweil regelmatig uit om krassen te voorkomen bij het onderhouden van de vloer.

• Tapijt

Vlekken in het tapijt? Vervelend, maar niets dat niet op te lossen is. De meeste vlekken gaan er met schoon en lauw water zo uit. Let wel op: niet wrijven! Dan worden de vlekken vaak alleen maar erger. Als alleen water niet genoeg is, kunt u ook middelen inzetten als tapijtreiniger of bakpoeder. Pak er regelmatig de stofzuiger bij. Hoe langer u daarmee wacht, hoe verder het vuil in de vloerbedekking trekt en hoe moeilijker het is om weg te halen.

Bij het onderhouden van een vloer met tapijt is het sowieso belangrijk de vloerbedekking om de zoveel tijd te reinigen. Er zijn verschillende manieren om tapijt te reinigen. Het kan bijvoorbeeld met een speciale borstel en tapijtreiniger of met baking soda en azijn. Het tapijt regelmatig schoonmaken met een stoomapparaat is ook een goede methode.

Test de tapijtreiniger eerst op een onopvallend stukje tapijt, bijvoorbeeld onder meubels. Zo weet u hoe de vloerbedekking reageert zonder dat het gelijk opvalt.

De vloeren bij Hado Textiel

Is het onderhouden van de vloer alleen helaas niet meer genoeg? Bent u op zoek naar een nieuwe vloer voor uw woning? Kom langs in onze showroom; persoonlijke aandacht staat bij ons voorop, we helpen u met advies tot het neerleggen van de vloer. Hado Textiel is een echt familiebedrijf: we meten en leggen de vloer zelf, zo bent u verzekerd van goede service en topkwaliteit.

Meer advies nodig over het aankopen en onderhouden van een vloer?

We helpen u graag verder!

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp