Skip links

Tapijten vloerbedekking: de voor- en nadelen van tapijt

U zoekt naar een nieuwe vloerbedekking voor uw woning. U heeft de keuze uit allerlei materialen: pvc, laminaat, hout, marmoleum. Een andere optie is tapijt. Hado Textiel zet de voor- en nadelen van tapijt/vloerbedekking voor u op een rij.

De voordelen van tapijt

Het gevoel met blote voeten op zacht tapijt door de kamer lopen is voor veel mensen erg fijn. Tapijten vloerbedekking blijft een populaire optie, zowel in huis als op kantoor. Wij vertellen waarom:

 • Het is comfortabel
  We gaven het al aan: tapijt is ontzettend comfortabel. De vloerbedekking voelt warm en zacht aan en is daarmee vooral in de winter een echte luxe. Bovendien geeft een tapijten vloerbedekking een behaaglijke en warme uitstraling aan de ruimte waar het in ligt. Aangezien tapijten er in veel verschillende soorten zijn, kiest u zelf hoe zacht u de vloer wilt hebben.

 

 • Tapijt is isolerend
  Een ander voordeel van tapijt is de isolerende functie. Zowel geluid als warmte isoleert u met dit type vloerbedekking. Storende geluiden in huis of voor de (beneden) buren worden zo gedempt. Ook de akoestiek komt ten goede door tapijt: geluiden klinken beter dan bij harde vloeren. Bovendien houdt u met tapijt de warmte in huis.

 

 • De vloerbedekking is antislip en valdempend
  Deze vloer is veilig aangezien tapijt antislip is en valdempend werkt. Zeker met rondrennende kinderen in huis kan deze vloerbedekking valpartijen voorkomen.

 

 • Het neemt stof op
  Tapijt neemt de stof uit de lucht op en zorgt dat dit vast blijft zitten. Zo dwaalt het stof niet rond in huis en daalt het niet neer op de meubels. En dat scheelt schoonmaken in huis.

 

 • U heeft de keuze uit veel verschillende designs
  Tapijt is er in allerlei kleuren en designs. Zo zit er altijd een optie bij die perfect is voor uw ruimtes. Er is vloerbedekking voor iedere woonstijl te vinden. Denk aan vintage of effen designs. De beschikbare kleuren lopen uiteen van beige en grijs tot groen en paars.

 

 • De prijs is betaalbaar
  Een tapijt kan direct op de basisvloer gelegd worden. Zo heeft u geen kosten voor het egaliseren van de basisvloer, wat bij PVC bijvoorbeeld wel het geval is. U kunt kiezen voor een ondervloer voor tapijt, voor nog meer comfort en een langere levensduur, maar dit is niet noodzakelijk.

 

 Bij Hado Textiel kunt u ook uw trap bekleden met tapijt(lopers). Lees meer over onze trapbekleding.  

 

De nadelen van vloerbedekking

We bespreken zowel de voor- en nadelen van tapijt. Want ondanks alle pluspuntenvan tapijt, heeft dit type vloerbedekking ook minpunten:

 • Het is geen goede combinatie met (veel) vocht
  Tapijt en (veel) vocht gaan niet goed samen. Het gevolg kan schimmel zijn. Tapijten vloerbedekking in de keuken of badkamer is daarom niet slim.

 

In de badkamer en keuken zijn andere opties als tegels of PVC betere keuzes voor de vloer.  

 

 • Tapijt is moeilijker schoon te maken
  Eerdergenoemd punt maakt het reinigen van een tapijten vloer ook moeilijker dan bij andere vloeren als PVC en marmoleum. Met schoon en lauw water krijgt u vlekken er vaak al grotendeels uit, maar bij een glad oppervlakte is de schoonmaak nu eenmaal makkelijker. Het soort materiaal waarvan het tapijt gemaakt is, speelt eveneens mee. Bepaalde garens zijn eenvoudig schoon te maken, zoals polyester.

 

 • Het kan problemen geven bij allergieën
  Voor mensen met een allergie kan tapijt voor klachten zorgen. Zo is het verwijderen van (huisdier)haren in deze vloerbedekking een lastigere taak.

 

 • Tapijten vloerbedekking is minder duurzaam dan harde vloeren
  Tapijt is gevoeliger voor slijtage en drukplekken dan hardere vloeren. Een tapijt kan daardoor minder lang mee gaan, als deze niet goed onderhouden wordt of van lage kwaliteit is.

Inspiratie opdoen voor uw inrichting?

Bekijk de collectie aan vloeren bij Hado Textiel. U vindt zowel tapijt als andere opties voor vloeren en materialen in ons assortiment. Met deze voor- en nadelen van tapijt kunt u uw keuze maken. 

Ik zoek inspiratie. 

Kom langs in de showroom

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp