Skip links

Raamdecoratie schoonmaken: tips voor rolgordijnen, jaloezieën, plissé, lamellen, shutters en gordijnen

Raamdecoratie is een erg belangrijk onderdeel van uw woning. Na een tijdje kan de raambekleding aardig wat stof vergaren. Tijd voor het schoonmaken van de rolgordijnen, jaloezieën, plissé, lamellen, shutters of gordijnen. Hado Textiel geeft tips voor het schoonmaken van uw gordijnen.

Raamdecoratie reinigen

U wilt het liefst zo lang mogelijk van uw raamdecoratie genieten. Het is niet te voorkomen dat er stof op uw raambekleding terecht komt. Door regelmatig bijvoorbeeld uw gordijnen of shutters schoon te maken, kan het stof zich niet gaan hechten aan de raamdecoratie. Zo blijft het schoonmaken een eitje. Hoe u dat het beste kunt doen? Hado Textiel legt u het per type raambekleding uit.

Rolgordijnen schoonmaken

Rolgordijnen hebben vaak al bescherming in de vorm van een antistatische en vuil- en stofafstotende laag. Ziet u vlekken in de rolgordijnen? Gebruik een spons of doek en lauw water om de gordijnen te reinigen. Let op: boen of wrijf niet te hard! De vlek wordt dan vaak alleen maar erger. Bekijk voordat u een vochtige doek erbij pakt ook altijd van welke stof de raamdecoratie is gemaakt. Sommige stoffen mogen namelijk niet nat worden.

Jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën zijn eenvoudig schoon te maken. Dat is echter ook wel nodig want ze vangen aardig wat stof. Doe ze af met een droge of vochtige doek of pak de plumeau erbij. Een stofzuiger kunt u eventueel eveneens gebruiken om korte metten te maken met het stof.

Plisségordijnen schoonmaken

Plisségordijnen hebben een unieke structuur, met name dubbele plissé door de honinggraadstructuur. De gordijnen vangen echter wel makkelijk stof. Blaas het stof uit de cellen of zet een stofzuiger met een kleine, zachte en schone borstelkop op de plisségordijnen met een lage zuigkracht.

Lamellen schoonmaken

Kunststof lamellen maakt u eenvoudig schoon met een droge of vochtige doek. Zijn uw lamellen van stof? Gebruik dan altijd een droge doek voor het schoonmaken, anders kunnen er juist meer vlekken ontstaan.

Shutters schoonmaken

Draai de lamellen zodat ze openstaan en ga er met een stofdoek of plumeau goed langs. Ga iedere lamel apart langs. Er kan namelijk aardig wat stof op de lamellen liggen. Een andere manier is de lamellen helemaal sluiten, die kant schoonmaken, de lamellen 180 graden draaien en dan die kant afvegen. Ook de stofzuiger is bij shutters een optie, mits u het juiste opzetstuk heeft en zo de lamellen niet beschadigt.

Agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddel zijn een no-go: laat die maar in de kast staan. Hier worden uw shutters niet blij van.

Gordijnen reinigen

Was uw gordijnen alleen als het echt nodig is. Zo blijven ze het langste mooi. Ogen en voelen ze toch stoffig? Het uitkloppen van de gordijnen helpt vaak al enorm. Wilt u de gordijnen echt schoonmaken? Laat ze dan reinigen door een stomerij; zij weten precies hoe ze met de stof om moeten gaan. Als u toch zelf gaat wassen, lees dan altijd eerst goed de wasvoorschriften die gelden voor de gordijnen.

Extra tips die wij nog voor u hebben:

  • Haal alle haken uit de stof
  • Was de gordijnen in een grote sloop
  • Houd de temperatuur van het water zo laag mogelijk
  • Kijk uit met strijken: veel gordijnen hebben zelf al een kreukherstellende finish
  • Houd rekening met het feit dat gordijnen kunnen krimpen

De raamdecoratie van Hado Textiel

Schoonmaken is nooit de leukste bezigheid in huis. Maar om uw raamdecoratie zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het wel belangrijk. Wat voor raambekleding u ook heeft: samengevat is de waarschuwing goed uit te kijken met vochtige doeken en agressieve schoonmaakmiddelen. Dan kan uw gordijnen reinigen meer kwaad doen dan goed. Neem een kijkje in het grote assortiment raamdecoratie van Hado Textiel.

Ik ben op zoek naar nieuwe raamdecoratie.

Kom langs in de showroom.

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp