Skip links

Haken of breien als hobby: 7x waarom u ermee wilt beginnen

Haken of breien: het klinkt als een ouderwetse hobby, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker opgepakt, ook door jongeren. Waarom is dat zo? Hado Textiel legt uit waarom u ook wilt beginnen met haken of breien als hobby.

Waarom beginnen met haken of breien als hobby?

Voor we gelijk in de voordelen duiken van haken of breien als hobby, leggen we eerst nog een keertje het verschil uit tussen de twee. Want wat maakt breien anders dan haken? Juist ja, door de hoeveelheid haaknaalden die u gebruikt. Bij breien gaat u met twee haaknaalden aan de slag, en bij haken maar met één, waarbij de naald aan het einde een haakje heeft. Terug naar de hamvraag: wat maakt haken of breien als hobby zo leuk?

1. Verminder stress

Wanneer u met een hobby bezig bent, zitten de verplichtingen van het dagelijkse leven diep weggestopt. Terwijl u aan het hobbyen bent, kunt u uw gedachten verzetten. Stressvolle opdrachten op het werk, talloze vragen van de kinderen, broodnodige klussen in het huis: u zet het tijdens het haken of breien even uit uw hoofd. Door het aanhouden van een bepaald ritme bij breien of haken als hobby, vindt u die rust sneller terug. De regelmatige handeling werkt namelijk meditatief. Even haken of breien voor het slapen is ook een goed idee om makkelijker in slaap te komen.

2. Geef uw zelfvertrouwen een boost

Met een hobby als breien of haken maakt u allerlei dingen. Van kleding tot knuffels tot accessoires. Telkens wanneer u de laatste lus haakt of breit, en u uw meesterwerk eindelijk af in uw handen heeft, komt er een gevoel van trots naar boven. En hoe meer creaties u maakt, hoe beter het zal gaan. Er zijn talloze uitlegvideo’s te vinden voor beginners, waarbij u steeds een niveau hoger kunt werken.

Haken of breien als hobby vraagt wel wat geduld: vaak gaat een eerste creatie niet in één keer goed. Maar oefening baart kunst!

3. Het is een creatieve hobby

Met haken of breien kunt u maken wat u maar wilt. U stimuleert uw creativiteit, artistieke kant en fantasie. Zeker wanneer u op een wat hoger niveau zit met breien of haken als hobby, kunt u bijvoorbeeld zelf patronen gaan bedenken en volledig eigen creaties maken.

Geen idee hoe u met deze hobby begint? Lees meer over breien of haken voor beginners.

4. Het verbetert de motoriek

Breien en haken doet een beroep op een groot deel van uw hersenen. Plannen, redeneren, problemen oplossen: al deze vaardigheden gebruikt u tijdens het breien of haken als hobby. U verwerkt visuele informatie, en gaat aan de slag met taal en betekenis goed interpreteren in uw geheugen, en u stimuleert het cerebellum, dat verantwoordelijk is voor precisie en juiste timing van beweging. Al deze activiteiten samen verbeteren de motoriek.

Een hobby als breien of haken zorgt ook voor gezonde gewrichten: wanneer u uw handen rustig gebruikt, bouwt u kraakbeen op en maakt u uw handen sterker.

5. U kunt verbinding vinden via de hobby breien of haken

Wanneer u begint met een hobby, komt u terecht in een geheel eigen community. Zo kunt u nieuwe connecties aangaan binnen de hobby. Kom bijvoorbeeld langs bij de Haak-aan-middagen van Hado Textiel, om samen met anderen aan creaties te werken.

6. U kunt haken of breien waar en wanneer u maar wilt

Het enige wat u nodig heeft voor de hobby haken of breien is een haaknaald of breinaalden en garen. Met die materialen kunt u in principe overal haken waar u maar wilt. Thuis, onderweg of op vakantie: u neemt uw hobby overal mee naartoe.

7. Haken of breien is voor ieder budget

Om te beginnen met haken of breien als hobby heeft u geen grote aanschafkosten. De materialen en middelen zijn goed betaalbaar. Natuurlijk kunt u later maar uitgeven aan de hobby, zoals aan betere garen. Maar in principe zijn haak- en breinaalden en wat garen voor ieder budget beschikbaar.

De collectie voor haken en breien van Hado Textiel

Overtuigd de hobby een kans te geven? Kom langs in onze winkel in Hilvarenbeek en ontdek de grote collectie garen uit onze winkel.

Meld u aan bij onze Haak-aan-middagen!

Lees er meer over.

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp