Skip links

Droogloopmat of schoonloopmat? De verschillen uitgelegd

Heeft u net het hele huis grondig gedweild, gestofzuigd en gepoetst, ziet u binnen no-time alweer vuil en viezigheid rondzwerven. Hoe u dat kunt voorkomen? Een droogloopmat of schoonloopmat is het wondermiddel. Maar welke van de twee is de beste optie? Daar leest u alles over in deze nieuwste blog.

Het verschil tussen een schoonloopmat en droogloopmat

Beide matten houden de ingang van uw woning netjes schoon. Waar een droogloopmat, zoals de naam al zegt, in de eerste plaats bedoeld is schoenen droog te maken, verwijdert een schoonloopmat vooral vuil onder voetzolen vandaan. Droogloopmatten zijn gemaakt van een zachtere stof die makkelijk vocht opneemt, denk aan katoen. Zo droogt de mat de schoenen als het ware op voordat u naar binnen stapt. Het vocht blijft in de mat zitten en komt zo niet op uw vloer terecht.

Schoonloopmatten bestaan uit stugge vezels om zand, steentjes en ander vuil van de onderkant van schoenen weg te schrapen. Zelfs vuil in de groeven van schoenen pakt de schoonloopmat aan. Door de oplooprand ligt de mat extra stevig, is de mat beter begaanbaar en deze voorkomt dat men de rand van de mat beschadigt door ertegenaan te lopen.

Waarom zou ik een schoonloop- of droogloopmat nemen?

Naast het feit dat het u veel tijd aan schoonmaken scheelt, geeft zo’n mat uw vloer extra bescherming tegen beschadigingen. Bovendien zijn de matten makkelijk schoon te maken. Even uitkloppen en een stofzuiger over de droogloopmat of schoonloopmat en deze is weer zo goed als nieuw.

De tijd van alleen vierkante, zwarte matten is voorbij. Droogloop- en schoonloopmatten zijn er in allerlei stijlen en formaten. Zo past er altijd eentje perfect bij uw woning.

Welke van de twee moet ik kiezen?

Welke u moet kiezen hangt af van de omstandigheden waar de mat komt te liggen. Is het een plek met vuil in overvloed? Denk aan de achterdeur waar de kinderen naar binnen komen na het spelen. Dan is het verstandig een goede schoonloopmat aan te schaffen. Zeker wanneer u nog geen buitenmat heeft liggen, is een schoonloopmat een goede optie. Een droogloopmat is voor binnen bedoeld: hij veegt immers de schoenzolen droog. Deze kunt u dus bijvoorbeeld achter de voordeur neerleggen en werkt goed in combinatie met een andere buitenmat.

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u een droogloopmat of schoonloopmat in huis haalt:

  • Afmetingen
    Pak het meetlint erbij en meet uw deuringang op. Zo weet u precies naar welke maten u op zoek bent in de winkel.

Let bij een ingezonken mat extra goed op de dikte: het is zonde als de mat boven de rand uitsteekt.

  • Kleur
    De matten zijn er in verschillende kleuren. Denk aan het traditionele zwart, het chique beige of het warme bruin. Kies de mat die het beste tot zijn recht komt in uw deuropening.

  • Kwaliteit
    Er gaan elke dag schoenen overheen als er mensen thuiskomen of weggaan. Een droogloop- of schoonloopmat wordt ontzettend veel gebruikt. Daarom is het slim te investeren in een mat van goede kwaliteit.

Droogloop en schoonloop bij Hado Textiel

Kom langs in onze showroom. Veeg met uw voeten over al onze matten en kijk welke het beste bij uw woning past. We hebben matten van de hoogste kwaliteit van merken als Coral en Cleanwalk waarmee u vuil als zand en steentjes buitenshuis laat. Naast een droogloopmat of schoonloopmat kunt u bij ons terecht voor andere soorten matten. Zo hebben we kokosmatten met een ruw profiel en speciale siermatten voor uw woning.

Ik wil minder vuil in mijn huis.

Neem een kijkje tussen onze schoonloop- en droogloopmatten

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp