Skip links

De verschillende plooien in gordijnen: deze opties zijn er

Wanneer u op zoek gaat naar de perfecte gordijnen voor in uw kamer, zijn de stof en het patroon belangrijk. Maar er komt nog iets bij kijken: welke plooi wilt u toepassen in uw gordijn? Er zijn namelijk verschillende plooien voor gordijnen. In deze blog leggen we u graag uit welke plooien er zijn en wanneer u het beste voor een bepaalde plooi kunt kiezen.

Diverse plooien in gordijnen

Bij het kiezen van een mooi gordijn, kunt u deze laten afwerken met een bepaalde plooi. Er zijn verschillende plooisoorten die elk geschikt zijn voor een bepaalde stof. Ze zorgen ieder voor een andere uitstraling. Bij het uitzoeken van de juiste plooi komen zaken kijken als de hoeveelheid stof die er nodig is en de mate van verduistering. De keuze voor een plooi bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een gordijn. Gaat u voor de enkele plooi voor een strakke uitstraling of juist de driedubbele plooi voor veel volume? We zetten alle verschillende plooien voor gordijnen voor u op een rijtje.

 

  • Enkele plooi

Bij een enkele plooi is er sprake van minimale plooivorming. Dit zorgt voor een strakke en chique uitstraling. Bij een gordijn met een print is een enkele plooi een uitstekende optie, de print is dan namelijk nog goed zichtbaar. Door de minimale plooivorming is dit type toepasbaar op diverse soorten stof, zo ook gevoerde en zware stoffen. Omdat er bij deze plooi het minst aantal meters stof nodig is, wordt deze vaak als voordelig gezien.

  • Dubbele plooi

De dubbele plooi, oftewel de vlinderplooi, zorgt voor een ruime en rijke uitstraling aangezien er meer plooivorming is. Dat maakt het een goede keuze bij inbetweens en vitrages. De plooien zijn dieper en voller en daar is meer stof voor nodig. Het zorgt ervoor dat de vouw ook onderin het gordijn nog mooi zichtbaar is. Door de grotere plooivorming zijn vooral soepele en ongevoerde stoffen geschikt.

  • Driedubbele plooi

Als u nog meer volume wilt creëren met uw gordijnen, is de driedubbele plooi wat voor u. Net als bij de dubbele plooi ontstaat er meer plooivorming, wat zorgt voor veel volume. Bij de driedubbele plooi zit er echter net een schepje bovenop en is er nog wat meer stof nodig. Daarom is het belangrijk dat de stof van het gordijn soepel en ongevoerd is. De plooi is zo onderin in het gordijn ook nog goed te zien.

  • Retourplooi

Bij de retourplooi zit er zowel aan de voor- als achterkant een plooi, wat resulteert in nog meer volume met het zogenaamde harmonicaeffect. Dit type is mogelijk in combinatie met de enkele, dubbele of driedubbele plooi. De retourplooi geeft uw gordijnen een strakke uitstraling en is een mooie aanvulling bij inbetweens. Let er wel op dat het gordijn altijd onder de rail moet hangen wanneer u deze optie kiest zodat het gordijn goed te verschuiven is.

  • Waveplooi

Een waveplooi zorgt voor een gelijkmatige golf in de gordijnen door het gebruik van waverunners. Tussen de runners wordt een gelijke afstand gehouden waardoor de waveplooi een rustige en moderne sfeer oproept. Deze plooi is geschikt voor soepele en gevoerde stoffen. Ook bij deze optie moet het gordijn onder de rails worden gehangen zodat deze soepel kan worden geopend en gesloten. Waar u verder op moet letten is het feit dat er minder sprake is van verduistering door het gebruik van de runners. Als u op zoek bent naar gordijnen die volledig verduisteren, zijn eerdergenoemde plooien betere opties.

  • Platte plooi

De plooi is vastgestikt waardoor er geen ruimte is tussen de plooien, wat zorgt voor een strak en modern gordijn. De platte plooi is erg geschikt voor vitrage en is niet bedoeld om geopend te worden. Aangezien deze plooi plat is en dus niet uitsteekt, is dit een goede keuze wanneer u niet veel ruimte heeft bij uw ramen.

  • Gordijnringen

Een andere manier om uw gordijnen op te hangen is met gordijnringen. Er worden dan ringen aangebracht in het gordijn, dat vervolgens opgehangen wordt aan een gordijnroede. Dit type zorgt zo voor een stoere en luxe aanblik en is zowel geschikt voor soepele als gevoerde stoffen. Bovendien kunt u de keuze in kleur van de ringen en roede volledig afstemmen op de rest van uw interieur. Let er wel op dat ook bij deze gordijnen geen volledige verduistering mogelijk is aangezien er altijd lichtkieren door de ringen zullen schijnen.

Plooien maken in gordijnen

Hado Textiel helpt u graag verder met het kiezen van de perfecte plooi voor uw gordijn. In onze showroom geven we u nog meer uitleg over de verschillende plooien voor gordijnen en zo komen we samen tot het beste resultaat, natuurlijk volledig naar uw wensen. Kom een keertje langs, we helpen u graag met uw wooninrichting!

 

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp