Skip links

De meubels in uw tuin winterklaar maken doet u zo

Het is tijd om definitief afscheid te nemen van het warme jaargetijde. De lange zomerdagen, genietend in de loungeset in de tuin, zijn voorbij. We gaan de koude dagen van de winter tegemoet. En daarmee is het ook tijd om uw tuinmeubilair voor te bereiden op de lage temperaturen en de vorst. U maakt uw tuin winterklaar met onze tips.

Tips om uw tuinmeubels winterklaar te maken

Waar uw tuinset in de zomer te maken kreeg met veelvuldig gebruik en verkleuringen door het zonlicht, staat het meubilair in de winter tegenover heel andere gevaren. De herfst en winter gaan namelijk gepaard met fikse regenbuien en allesdoordringende vorst. De teruglopende temperatuur heeft invloed op uw meubels buiten. Daarom is het belangrijk uw tuin winterklaar te maken. Zo kunt u als het eenmaal weer zomer is opnieuw volop genieten van uw tuin en tuinmeubilair.

Tip 1: berg het tuinmeubilair op

Om 100% verzekerd te zijn dat uw meubels niet aangetast worden door de regen of kou, bergt u ze het beste veilig op en haalt u ze weg uit de erbarmelijke weersomstandigheden. Een opbergplek als de garage of de schuur is ideaal.

 

Heeft u geen plek om het meubilair op te bergen? Leg de buitenkussens altijd wel op een droge plek. Regen laat de kussens namelijk teruglopen in kleur.

Tip 2: Kies voor afdekken met een hoes

Als u meubilair van bepaalde materialen heeft, kan een hoes uitkomst bieden bij uw tuin winterklaar maken. Bij materialen als plastic of kunststof bijvoorbeeld. Tuinkussens met een hoes afdekken en buiten laten liggen is een minder goed idee. Het vocht kan namelijk door de naden heen komen en zo zijn uw kussens alsnog blootgesteld aan het weer. Een absolute no-go wat betreft meubels en hoezen is met hout. Uw meubilair kan dan namelijk gaan schimmelen of rotten.

 

Wanneer u een hoes over uw meubilair legt, is het slim deze af te zetten met touw of een spanband. Doet u dit niet, kan uw hoes na een flinke windstoot bij de buren liggen. Zorg bovendien voor een hoger punt zodat het water afloopt.

Tip 3: verplaats meubels van het gazon naar het terras

In de zomer zit u heerlijk op uw tuinstoel met de voetjes in het gras. Wanneer de zomerdagen achter de rug zijn, is het advies de meubels van het gazon af te halen en op het terras neer te zetten. Wanneer het meubilair niet op het gras staat maar op een verharding zoals een terras voorkomt u dat er mos en groenaanslag op komt.

 

Tip 4: verwijder eventueel water in het frame bij aluminium meubels

Wanneer u aluminium meubels in de achtertuin heeft staan, hoeft u zich in principe geen zorgen te maken in de winter. Dit type meubilair kan namelijk gewoon buiten blijven staan aangezien het goed bestand is tegen vorst en sneeuw.

 

Bij condens is het echter wel opletten. Dit kan namelijk in de holle buizen gaan zitten. Gaat het vervolgens vriezen, kan het frame scheuren. Is er vorst op komst? Check dan even het frame en verwijder eventueel vocht.  

 

Tip 5: gebruik kunststof meubilair niet tijdens vorst

Ook deze meubels mogen in de winter buiten blijven staan. Bij vorst is het echter aangeraden het meubilair niet te gebruiken. Kunststof verhardt namelijk door de lage temperatuur. Wanneer u vervolgens op een kunststof tuinstoel gaat zitten, kan het vlechtwerk knappen. Heeft u de tafel of stoelen toch nodig? Haal ze op tijd naar binnen zodat ze kunnen wennen aan de hogere temperatuur.

 

Tip 6: gebruik geen afdekhoes bij houten meubilair

Zoals we eerder al aangaven wanneer u uw tuin winterklaar maakt: doe geen hoes om houten meubilair heen. Hout moet namelijk kunnen ademen. Kan dit niet, heeft het hout snel last van schimmel of rotting. Zorg dus voor een plek met verluchting als u de meubels binnen zet.

Extra tip: kies alvast tuinaccessoires uit voor het volgende seizoen

Wilt u alvast goed voorbereid het nieuwe jaar ingaan? Waan u weer even in die warme zomerdagen met de tuinkussens van Hado Textiel. Door nu alvast inkopen te doen, kunt u volgend jaar zodra de thermometer de twintig graden aantikt buiten genieten van de zon met gloednieuwe tuinkussens.

Kies alvast de mooiste tuinkussens voor uw tuin.

Kom langs in de showroom

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp