Skip links

Breien en haken: alles wat u moet weten

Breien en haken is tegenwoordig veel meer dan alleen sokken en mutsen. U kunt uw creativiteit de vrije loop laten gaan wanneer u met naald en draad bezig bent. In deze blog leggen we u uit wat u moeten weten over breien en haken (voor beginners).

Wat is het verschil tussen breien en haken?

Bij breien gaat u aan de slag met 2 breinaalden en garen en bij haken met maar één haaknaald en garen. Breipennen zijn zo’n 40 centimeter lang en hebben een punt op het einde. Haaknaalden zijn kleiner, ongeveer 20 centimeter, en hebben een haak aan het einde. Met een haaknaald haakt u de draad door een lus heen. Bij het breien zet u de steken op één van de pennen waarbij u met de andere pen in de steek steekt. De eerste stap is het eromheen slaan van de draad, dan het steken van de 1e pen over de 2e pen en ten slotte het over laten gaan van de steek op de andere pen.

Breien en haken voor beginners

Zeker wanneer u net begint met haken of breien kan het lastig zijn. Daarom geven we u graag de volgende tips mee.

  • Volg instructies op. Kijk bijvoorbeeld filmpjes via YouTube zodat u de stappen precies kunt volgen. Of kom naar een van de Haak Aan Avonden van Hado Textiel waarbij we u graag helpen met het werk waar u mee bezig bent. Zeker wanneer u echt aan de slag wilt met het maken van kleding of andere dingen is het slim de stappen goed bij de hand te hebben.
  • Zorg voor goed materiaal. In het begin kan het voorkomen dat u de haaknaald of breinaalden wat krampachtig vasthoudt. Daarom is het belangrijk goede naalden te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens in ons assortiment.
  • Begin met iets makkelijks. Als u net begint met haken of breien is het logisch dat de moeilijkste projecten niet gelijk zullen lukken. Begin met iets makkelijks en bouw dat op. Zo bouwt u uw vaardigheden geleidelijk op en is de kans groter dat een moeilijker project na een tijdje wel slaagt.
  • Oefenen, oefenen, oefenen. Net als bij elke andere hobby wordt u er beter in door het veel te doen. Geef niet op als het niet gelijk wil lukken. U moet het gewoon even onder de knie krijgen en haakt of breit binnen de kortste keren de mooiste creaties.

Een paar beginnersfouten

Een fout die vaak voorkomt bij beginners is te strak haken. Wanneer u de draad telkens strakker trekt, krijgt u op een gegeven moment de haaknaald niet meer door de strakke steken heen. Hoe meer uren u haakt, hoe minder vaak deze fout voorkomt. Laat de garen vieren en ga ontspannen te werk. Wil het losser haken niet lukken? Probeer dan elke steek wat langer te trekken of gebruik een haaknaald van een grotere maat.

Het kan ook lastig zijn de volgende steek te herkennen. Zo slaat u misschien steken over of steekt u juist twee keer in. Hier geldt ook: meer doen. Na een tijd weet u hoe de steken eruit zien. Verder kan het meerderen of verminderen van kleur moeilijk zijn, net als het wisselen van kleur. Zoek de stappen duidelijk op, bijvoorbeeld via een filmpje, of kom langs bij een van onze avonden om advies te vragen.

Dit kunt u allemaal maken

Kledingstukken blijven populair om te haken en breien. Maar er is veel meer mogelijk. Denk aan knuffels, tassen en manden. Daar zijn genoeg haakpatronen van te vinden online. Meer inspiratie nodig? We hebben diverse boeken in onze winkel om inspiratie op te doen voor het breien en haken.

Breien en haken

Hado helpt u verder met haken en breien

Bij Hado hebben we alles in huis om te beginnen met haken en breien. Denk aan een groot aanbod aan garen van onder andere de merken Durable, Lana Grossa, Lammy Yarns en Bobbiny. Onze standaardcollectie bevat veel kleuren en texturen. Daarnaast hebben wij speciale zomer- en wintergarens die goed passen bij het seizoen. 

Tijdens onze Haak Aan Avonden helpen we u met uw werkjes verder. Geniet van iets te drinken en wat lekkers terwijl u werkt met onze garen, waarbij u ook nog eens 10% korting krijgt op ons brei- en haakassortiment. Lees er hier meer over.

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp