Skip links

6x dit kunt u allemaal creatief breien en haken

De tijd van alleen sokken en mutsen haken en breien is allang voorbij. Creatief breien en haken gaat tegenwoordig veel verder dan de traditionele haak- en breiwerken. U kunt uw fantasie de vrije loop laten met allerlei garen. In deze blog vertellen we wat u allemaal als project op kunt pakken voor creatief breien en haken.

De verschillen tussen haken en breien

Voor we in de wereld van de vindingrijke haak- en breicreaties stappen, frissen we nog even wat dingen op. Want wat was ook alweer het verschil tussen breien en haken? Breien doet u met twee breinaalden, waarbij u de steken op één pen zet en met de andere pen daarin steekt. U slaat daarbij eerst de draad eromheen, steekt dan met de eerste pen over de tweede heen en laat de steek ten slotte overgaan op de andere pen. Bij haken heeft u maar één haaknaald nodig. Deze naalden zijn kleiner dan breipennen en hebben een haak aan het einde. Bij haken haakt u de draad telkens door een lus heen.

Wat u allemaal kunt maken:

Zoek ‘creatief breien en haken’ op via het web en u komt eindeloos veel creaties tegen die afwijken van de traditionele muts of sjaal. Hado Textiel zet op een rijtje waar u uw garen en naalden allemaal voor kunt gebruiken.

 • Kleding
  Dat iets traditioneel is, betekent niet dat het ouderwets is. Nog steeds is een zelfgebreide of zelfgehaakte muts, sjaal of sok niet alleen ontzettend handig, maar bespaart het u bovendien op de kosten aangezien u deze niet aan hoeft te schaffen in de winkel. Met een schattig mutsje of vestje kunt u altijd aankomen op een babyshower.
 • Tassen
  Door een tas te breien of haken bent u niet alleen leuk bezig, maar loopt u er naderhand ook hip bij. Gebreide of gehaakte tassen komt u tegenwoordig steeds vaker tegen in het straatbeeld. U heeft de keuze uit veel soorten tassen, waarmee u echt een eigen, unieke tas creëert.
 • Knuffels
  Wanneer we het over creatief breien en haken hebben, denkt men al snel aan schattige knuffels en poppen. Ook hier heeft u ontzettend veel te kiezen: groot of klein, één kleur of meerdere, gedetailleerd of globaal. U vindt de leukste patronen in boeken of online.

Op zoek naar een patronenboek? Hado Textiel heeft ze in huis. Kom langs in de showroom, blader door de boeken heen en vind een patroon perfect voor uw brei- of haakvaardigheden.

 • Dekens
  Een zachte deken is altijd welkom. Voor uzelf of als cadeau aan een ander. Werk met extra grote wol om de deken binnen snelle tijd af te hebben. Aangezien een deken vaak een vierkante of rechthoekige vorm heeft, is deze creatie bovendien eveneens voor beginners weggelegd. Creatief breien en haken is daarmee voor iedereen.
 • Versieringen
  Naast handige gebruiksvoorwerpen als kleding of dekens, kunt u ook aan de slag met breinaalden en -haken om versieringen te maken voor in huis. Zeker wanneer tijden als de kerstperiode voor de deur staan, kunt u creatief bezig gaan voor leuke versieringen en zo tegelijk geld besparen door deze niet te hoeven kopen. Denk aan kerstmutsjes, wollen tasjes, een kerstboom van garen of een wollen engel.

 • Woonaccessoires
  Ten slotte vallen onder creatief breien en haken ook woonaccessoires. Voorbeelden zijn mooie wandhangers van garen, kussens van de zachtste wol, manden van stevige garen of tafellopers met felle patronen.

Breien en haken

De patronen voor het creatief breien en haken

Het mooie aan creatief breien en haken is dat u het wiel niet zelf opnieuw uit hoeft te vinden: blader door een patronenboek heen of zoek online naar tal van patronen voor mooie creaties. Het lezen van die patronen kan een uitdaging zijn wanneer u er voor de eerste keer eentje voor uw neus heeft. Zorg daarom eerst dat u de basisbeginselen van het haken en breien kent. Woorden als een ‘vaste’ of een ‘stokje’ komen vaak voor in een patroon en moeten voor u bekend zijn.

Komt u een patroon tegen in het Engels waar u graag mee aan de slag wilt? Dat kan zeker! Zorg dat u goed naar de vertalingen kijkt, zodat u zeker de juiste handeling uitvoert.

Vaak vindt u bij het patroon een legenda met alle afkortingen. Neem deze goed in u op, aangezien een patroon uit afkortingen bestaat. Verder is het belangrijk goed te checken welke garen in het patroon/het voorbeeld gebruikt zijn. Wanneer u bijvoorbeeld andere garen gebruikt voor uw trui, kan deze groter of kleiner uitvallen en dat is zonde.  

Haak aan bij onze Haak Aan-middagen

Hado Textiel heeft speciale middagen om elkaar te helpen met creatief breien en haken. Kom langs om uw creaties te delen, boeken voor patronen door te bladeren of garen in te slaan. U ontvangt 10% korting op ons brei- en haakassortiment als u zich aansluit bij een Haak Aan-middag. Met onze collectie aan garen en haak- en breinaalden kunt u uw creativiteit de vrije loop laten.

Creatief breien en haken is echt mijn ding.

Ik kom graag langs bij een van de middagen

Chat openen
👋 De klantenservice van Hado Textiel staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp